Dwa kwietniowe dni, (19 i 20) upłynęły na Uniwersytecie Śląskim w Rybniku pod znakiem Rybnickiej Frankofonii, przygotowanej przez studentów III roku języka francuskiego, Radę Samorządu Studenckiego UŚ OD w Rybniku oraz Alliance Française. Pierwszy był prawdziwą ucztą nie tylko dla oka, ale także dla podniebienia. Spotkanie z kuchnią rozpoczęła prezentacja regionalnej kuchni Francji, po czym Jean-Pierre Darcel, wykładowca z rybnickiego Alliance Française, przybliżył zwyczaje kulinarne Normandii, regionu, z którego pochodzi. Dużym powodzeniem cieszyła się degustacja tradycyjnych potraw i deserów francuskich, takich jak quiche lorraine, gâteau basque czy croque monsieur oraz różnego rodzaju serów.
Licznie zgromadzona publiczność miała również okazję do zapoznania się z życiem i twórczością wykonawców muzyki francuskiej. W międzyczasie odbywał się także konkurs wiedzy o Francji, dla najlepszych czekały atrakcyjne nagrody. Zakończeniem pierwszego dnia Frankofonii był koncert muzyki Georges’a Brassensa w klubie "NIE" w wykonaniu Bertrand Redonnet oraz zabawa nie tylko w rytmach francuskich. Bertrand Redonnet jest autorem książek o twórczości Brassensa oraz wykonawcą jego poezji śpiewanej.
Wykład Michała Rosoła, studenta politologii Uniwersytetu Śląskiego, poświęcony monarchii absolutnej we Francji rozpoczął drugi dzień Rybnickiej Frankofonii. Uczestnicy mieli okazję zakupić słowniki, podręczniki i inne ksiązki na kiermaszu prowadzonym przez księgarnię "Albion" z Rybnika i po raz kolejny sprawdzić swoją wiedzę na temat Francji podczas konkursu. Ostatnim punktem programu była projekcja filmu "l’Auberge Espagnole" ("Smak życia"), poprzedzona prezentacją, która przybliżyła historię kina, ważne i znane postacie kina francuskiego oraz festiwale filmowe.
AGNIESZKA RUDKA
ALEKSANDRA JAWORSKA